Elke dag geopend 11:30 - 24.00 uur!

Bel ons: 024-3580412

Over De Heikant

Malden kent een rijke historie. In ons Eethuis-Cafetaria vindt u foto’s uit het verleden. Wist u bijvoorbeeld dat vroeger pal achter De Heikant een tijdelijk vliegveld voor de Royal Airforce heeft gelegen?

De Heikant bestaat tegenwoordig uit twee delen. Het linkerdeel, waar de voormalige Brasserie ESE in was gevestigd, is het oudste deel. Het is oorspronkelijk gebouwd als café rond 1905. In de loop der tijd werd het een café annex cafetaria. In 1992 is het rechterdeel gebouwd, waar het cafetaria in gevestigd werd. In 1998 kwamen het café annex in handen van de huidige eigenaar en werd het café verbouwd tot restaurant Eurus. In 2013 zijn beide delen volledig verbouwd en een frisse nieuwe eigentijdse inrichting gegeven. Het restaurant werd Brasserie ESE, terwijl het Eethuis-Cafetaria de oude naam De Heikant heeft behouden. Inmiddels is het deel van Brasserie ESE te huur voor feesten en partijen.

De Rijksweg

De Rijksweg, waar De Heikant aan ligt, maakt deel uit van de oude Napoleonsbaan, later genoemd de Rijksweg van Nijmegen naar Maastricht. Waarschijnlijk is deze route echter al veel ouder. In de Romeinse tijd liep er immers een heirbaan van Maastricht via Cuijk (over de Romeinse Maasbrug) en Heumen naar Nijmegen. Maar of die over de huidige Rijksweg liep is maar zeer de vraag, waarschijnlijk was dat de Witte Weg. Pas in de 15e eeuw liep er een bochtig heidepad vanuit Nijmegen naar Malden in het verlengde van de St. Annastraat, die toen nog grotendeels de Maldensche straat heette. In de eerste helft van de 18de eeuw werd het weggedeelte tussen Nijmegen en Sint Anna (ter hoogte van de Groenestraat) als laan (met boombeplanting) aangelegd en het gedeelte van Sint Anna tot aan de grens met de gemeente Heumen werd rechtgetrokken. Dat de Rijksweg daarna zeer vaak vernieuwd is en een stuk hoger is komen te liggen, is goed te zien aan de lagere ligging van de oude woningen langs de Rijksweg. 

gebouw-1.jpg

Malden

De geschriften vermelden al vroeg dat Malden leenhorig was aan Kleef. De eerste vermelding hiervan en van de naam Malden stamt uit de 13e eeuw. Uit bodemonderzoek in 2005, op de plaats waar nu Maldenburch ligt, zijn echter sporen van een Spieker ontdekt. Dat is een voorraadschuur uit de vroegere ijzertijd, 700 jaar voor Christus. Malden werd dus al bewoond in die tijd, maar het is onduidelijk of het landgoed toen al Malden heette. Dat Malden een heuse burcht had is beter gedocumenteerd. De Malderburcht, stamt waarschijnlijk uit 1270, maar werd helaas in de 14e eeuw verwoest of afgebroken. 

Nadat in 1300 de heerlijkheid Malden (de hastat te Malden) door graaf Derik van Kleef aan ridder Derik Korteluef in leen werd gegeven, ging de heerlijkheid nog door een paar min of meer edele handen om uiteindelijk in 1797 in de ambtsgemeente van Nijmegen op te gaan, ondanks de nog steeds voortdurende leenhorigheid aan Kleef. In 1813 ontstond de gemeente Heumen en Malden 

schets.jpg

Vliegveld Kluis (Airstrip B91)

Iedereen kent het zweefvliegveld in Malden. Veel minder bekend is het tijdelijke vliegveld Kluis, dat in 1945 aangelegd werd voor operatie Varsity en zo n 30 meter achter De Heikant lag. Deze operatie ondersteunde de oversteek van de Rijn: Typhoon en Tempest squadrons van het 2e TAF moesten vanuit Malden opstijgen om Duits afweergeschut uit te schakelen. Later zouden ook Gloster straaljagers opstijgen. De vliegveldstrip werd in 17 dagen aangelegd en daarvoor werden 13 huizen afgebroken. De aanvliegroute lag precies boven de oude molen (waar nu De Molen zit). Molenaar Piet Thijssen moest daarom de wieken van zijn molen halen. 

vliegtuig.jpg


Bronnen en meer informatie:


Over De Rijksweg:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Provinciale_weg_271
http://nl.wikipedia.org/wiki/Heirbanen_Maastricht-Nijmegen

Over Malden:
http://www.dbnl.org/tekst/schu211rijk02_01/schu211rijk02_01_0009.php
http://www.heemkundemalden.nl/
http://www.tempelieren.nl/CBMalden.html

Over vliegveld:
http://airstrip-b91.nl/
https://www.youtube.com/watch?v=2GDFMGmoT2s (animatie)